Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ikon étterem – Debrecen

Az Ikon az egyik legjobb vidéki étterem. Nagyon impozáns belső kialakítással. Nekem, tök személyes, kicsit sok is. Lehet én vagyok túl puritán. A konyha ettől függetlenül, vagy éppen pont ezért, de nagyon remek. Nem beszélve a tök jó figura, humoros Pataki Péter séfről.

Az előétel: Fésűkagyló, házi debrecenivel és karfiolpürével

Eleve nagyon szimpatikus, hogy már az előételnél felbukkannak az ikonikus debreceni falatok. A debreceni kolbász meg maga a debreceni. Mindkettő mangalicából. A kolbászból chips készül, a debreceniből kis kockákat vágunk és olajon megpirítjuk. A karfiolból készül a püré: olaj, vaj, alaplé. Összeturmixoljuk és kis passzírozás. Ez is megvan. A fésűkagyló kis olajon és vajon készül, nagyon gyorsan. Együtt tényleg nagyon jó, a kagyló finom, a kolbász roppan, a karfiol remek püré lett.

A főétel: Gímszarvas gerinc, csicsókával és erdei gombákkal

Ezt nagyon egyszerű elkészíteni. Itt az alapanyag a nagy kuriózum. A gímszarvas gerinc. Természetesen csak roséra sütve. A köret vajon átpörgetett erdei gombák kész armadája, nyakon öntve kis pecsenyelével. Itt a köret kicsit rusztikusabb a megfőtt csicsókát csak villával nyomjuk szét és kis ízesítés után kész is.

A desszert: Tökös-mákos

Ez egy nagyon-nagyon finom süti. Vagy torta. Nem is tudom minek nevezzem. Legyen sütőtökös pite, mák fagyival. Tehát! A tésztánk, a pite alapja, liszt, porcukor, vaj, tojás sárgája, tejföl. Mikor begyúrtük kicsit le kell hűtenünk. Addig a fagyink készül. Vaníliás cukros tej, majd ebbe bele a mák. Ezt összekeverjük a tojás sárgája és porcukor. Innen az ikonban természetesen packojettel készül tovább a fagyi. Otthon előbb hűtő majd mélyhűtő állandó kevergetéssel. De azt mondja Csomós András, úgy is tök vállalható. A tésztát formába rakjuk, sütjük, majd rá a már megsütött sütőtök darabkák. Együtt még sütjük és tálalásnál rá a fagyi. Remek móka elkészíteni és megenni is. Na jó, talán a második remekebb.

A recepteket megtalálhatjátok a www.lifenetwork.hu oldalon. Egy próbát mindenképpen megér, hátha az otthonunkba varázsolhatunk pár Michelin-csillagot.


0 Tovább

Walter étterem - Perbál

Ez az étterem is elég nagy múltra tekint vissza, már az 1800-as években is lehetett itt ebédelni, vacsorázni. Így érthető Wágner Andrea nosztalgiája egy rendes polgári konyha után, itt Perbálon. Ebben pedig Volenter István séf a hű fegyverhordozója.

Az előétel: Savanyú mangalica szív, pirított szalvétagombóccal

A zsemlegombóc, ami szalvétagombóc tojással és tejjel, na meg kis zölddel készül. A végén erre, hogy igazán szaftos legyen, véletlenül se száraz, kis vajon átpörgetéssel segítünk rá. A sok zöldségből, fűszerből lesz a mártásunk, amit borral teszünk igazán finommá. A fő része az ételnek a mangalica szív, ami az elején még a mártással készül együtt. Így ez is omlós lesz, együtt a három rész a tányéron egész lesz finom és szaftos.

A főétel: Kacsamell filé almapürével és mogyorós sült zellerrel

A zeller a legelején bekerül a sütőbe egy jó órára 180 fokon. Kis almával vajjal és borral kiegészítve ez lesz a pürénk. A mogyoróval sok dolog nincs, picit meg kell, hogy pirítsuk. És természetesen a filét elkészíteni. Roppant egyszerű, de mégis kicsit izgalmas étel.

A desszert: Rákóczi túrós Walter módra

A jó öreg zabkekszet vajjal összedolgozzuk. A krémünk túró, tej, cukor, joghurt, tejszín, vanília, citrom és narancshéj, na meg az állag miatt zselatin és tojás. Szépen összedolgozva, ez kerül majd a keksz alapunkra rá, mikor az kihűlt már. Együtt pihennek a hűtőbe, addig, amíg megkötnek. Végül kész is a tortánk, de ha extráznánk kicsit mehet a tetejére egy kis mering dísznek. 

A recepteket megtalálhatjátok a www.lifenetwork.hu oldalon. Egy próbát mindenképpen megér, hátha az otthonunkba varázsolhatunk pár Michelin-csillagot.

0 Tovább

Kővirág étterem és panzió - Köveskál

Balaton és Káli medence. Köveskálra, ha nincs \ ha nem lenne jó étterem még akkor is érdemes ellátogatni, de mivel több jó étterem is van, kérdés sem férhet egy köveskáli hosszúhétvégéhez, de én nem turisztikai szakértő vagyok, csak egy gasztrokalandor. Így irány a Kővirág étterem.

A táj pazar, az étterem miliője frenetikus. Czigány Lilla a folyamatosan mosolyogós fiatal szakácslány pedig csodás. Az egyszeri vándor ilyenkor kiállt fel: hazaértem! Na mindegy, együnk.

A Leves: Céklakrém leves gorgonzola habbal
A fele kvázi nyers céklalé, a többi sütőben készül el, majd turmix, kis víz, fűszerek és a végén a könnyű hab.

A Főétel: Mangalicaszűz édes burgonyával, gesztenyével és vargányával
Nem egyszerű étel, nem készül el pikk-pakk. De megéri a munkát, mert tényleg finom, mind a szűz, a gomba, a nekem újdonság édes burgonya, nagyon egyben van.

A Desszertkukorica málé szilvamártással és pirított mandulával
Itt a főétel ellentettje, egyszerűen elkészíthető, majdnem’ palacsinta, kicsit sűrűbb, kukoricalisztes tészta. Az ízesítés szabadon választható. Igaz ez a szilvamártásos pirított mandulás verzió kellőképpen nyerő.

A recepteket megtalálhatjátok a www.lifenetwork.hu oldalon. Egy próbát mindenképpen megér, hátha az otthonunkba varázsolhatunk pár Michelin-csillagot.

0 Tovább

Ráspi étterem - Fertőrákos

Fertőrákosra utaztam, hogy Horváth József "Ráspi" a Ráspi étterem, hogy úgy mondjam mindenese, mutassa meg nekem, mitől is kulináris élmény az ő konyhája.

Amit elkészítettünk - költői többes szám - tényleg meggyőzött arról, hogy itthon valóban zajlik az a bizonyos gasztroforradalom:

A Leves: Sütőtök krémleves, szarvasgombával és szegfűgombával 
Azt legkevésbé sem jelenthetjük ki, hogy rajongok a gombákért, sőt! Azt azért be kell, hogy valljam: van abban valami eszeveszettül romantikus, vagy inkább izgalmas, hogy kimegyünk az étterem tulajdonosával-konyhafőnökével a saját szőlőjébe és gombát szedünk. Mert hát miért is ne?! Na, és azzal tálaljuk az ételt...
(Természetesen nem szarvasgombát szedtünk csak úgy hobbiból a szőlőtőkék között, bár nyilván ennek Ráspi kimondhatatlanul örülne) 

A Főétel: Egészben sült süllő, szarvasgombával és házi tésztával
Milyen érdekes, hogy nála, ha már a Fertő-tó mellett található az étterem, lehet venni helyi halat. A Balatonnál ez miért elképzelhetetlen? Hekk?! Komolyan... Na mindegy, szóval süllő, egészben sülve, frenetikus. A házi tészta kézzel gyúrva, nem túl kemény, nem túl puha, de a tányéron még megtartja a formáját, nem hullik szét. Ahogy azt kell.
 

A Desszert: Karamellizált körte, borhabbal 
Itt nehéz okoskodni. Egy végtelenül egyszerű desszert, ami mégis rettentően finom, a borhab pehely könnyű. A körte megpörgetve a kicsit sós olvasztott cukron, nem is kíván magyarázatot.  

A recepteket megtalálhatjátok a www.lifenetwork.hu oldalon. Egy próbát mindenképpen megér, hátha az otthonunkba varázsolhatunk pár Michelin-csillagot.

 

0 Tovább

Restaurant

blogavatar

Megmutatjuk Magyarország legmenőbb éttermeit. Látványműsor finom ételekkel, jó receptekkel, érdekes sztorikkal. A vezető séf elkészíti azt az ételsort, amely leginkább reprezentálja az éttermet. Főzés közben a főpincér vagy a tulajdonos bemutatja a vendéglőt. A műsorvezető, Rideg Richárd folyamatosan jelen van. Sokat kérdez, picit kotnyeleskedik, de ami a legfontosabb: segít lefordítani a professzionális konyha nyelvezetét a gasztronómia iránt érdeklődőknek.

Utolsó kommentek